Verklaring Chemours ongewoon voorval 7 januari

We begrijpen dat het incident dat in de nacht van 6 op 7 januari heeft plaatsgevonden bij Chemours in Dordrecht enige onrust en vragen heeft opgeroepen.

Geen gevaar voor medewerkers of gemeenschap 

Daarom willen we naast de eerdere berichtgeving van DCMR ook graag een update en aanvullende informatie geven en hierbij bevestigen dat er geen risico voor onze medewerkers en of bewoners in de omgeving van de fabriek is vastgesteld. 

Veiligheidsmaatregelen in werking

Wat is er gebeurd? Ten gevolge van het in werking treden van veiligheidsmaatregen heeft een beperkte emissie naar de lucht van de stof TFE plaatsgevonden.  Het veiligheidsmechanisme betrof hier een zogeheten breekplaat die een installatie beschermt tegen overdruk en/ of onderdruk. Een breekplaat wordt ingezet om bij te hoge druk, acuut een opening te creëren in een gesloten systeem waardoor de druk kan worden afgeblazen. Dit om een potentieel groter incident te voorkomen.

Dit is een voorbeeld van hoe in de chemische industrie diverse veiligheidsmaatregelen worden toegepast om werknemers en de gemeenschap te beschermen in geval van een technisch defect of ander probleem.

Deze veiligheidsmechanismen zijn erop berekend om ervoor te zorgen dat de uitstoot die tijdens een dergelijke gebeurtenis plaatsvindt, geen risico vormt boven het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR- dat is de concentratie van een stof in water, sediment, bodem of lucht waar beneden geen negatief effect is te verwachten).

Het breken van deze breekplaat en daarbij het vrijkomen van een beperkte emissie van TFE wordt beschouwd als een ongewoon voorval, dat onmiddellijk volgens de geldende procedure is gemeld aan omgevingsdienst DCMR.

TFE

TFE is een grondstof in het productieproces van Chemours; het is geen PFAS en ook geen persistente stof, maar geldt wel als ZZS (zeer zorgwekkende stof). De geëmitteerde hoeveelheid van circa 45 kg staat ongeveer gelijk aan 0,5% van de jaarlijkse vergunde hoeveelheid die mag worden uitgestoten zonder dat daarmee het maximaal toelaatbare risico wordt overschreden.

Onderzoek naar oorzaak

Aangezien we incidenten uiteraard willen voorkomen om onze mensen en de gemeenschap veilig te houden, wordt er momenteel verder onderzoek gedaan naar de oorzaak. De lessen die hier mogelijk uit voortkomen zullen we toepassen en delen met de bevoegde autoriteiten.