Op 31 maart vond op het Chemours-terrein in Dordrecht de feestelijke opening plaats van onze permanente waterzuiveringsinstallatie. Deze state of the art installatie zuivert al het afvalwater dat uit de Chemours-fabriek komt, om de lozing van PFAS-stoffen met minimaal 99% te reduceren ten opzichte van 2017. En dat lukt: de effectiviteit van de zuivering is zelfs 99,9%!
Vanuit de VS waren onder andere Denise Dignam (President, Advanced Performance Materials) en haar opvolger Gerardo Familiar overgekomen om dit belangrijke moment mee te maken. Na toespraken van plantmanager An Lemaire en Denise Dignam, knipte Denise samen met de betrokken projectleiders het lint door waarmee de installatie symbolisch werd geopend.
Onder de projectnaam ‘Aquarius’ is er de afgelopen jaren hard gewerkt om deze installatie vóór 2023 te voltooien en dat is gelukt – ondanks dat deze periode samenviel met de COVID-pandemie. Het is de permanente vervanging van de testinstallatie waarmee Chemours sinds 2017 heeft gewerkt aan het uitvinden van de beste manier van zuivering van HFPO-DA stoffen (‘GenX’) uit het water. Door het uitproberen van combinaties van zuiveringstechnieken, waarmee verschillende soorten deeltjes uit het water worden gefilterd, werd het huidige hoge niveau van zuivering bereikt. De permanente zuiveringsinstallatie is vervolgens gebouwd op basis van de meest effectieve combinatie van zuiveringstechnieken.
De installatie kan gemiddeld 60.000 liter water per uur aan en, indien nodig, maximaal zelfs de dubbele hoeveelheid. Na verschillende zuiveringsstappen waarin steeds kleinere deeltjes uit het water worden gezuiverd, wordt het water door filterbedden met actieve koolstof geleid. De PFAS stoffen worden daarbij uit het water opgenomen door de koolstof. Het gefilterde water wordt vervolgens afgevoerd via het gemeentelijk riool.
Als de koolstoffilters verzadigd zijn, worden ze vervangen en vervoerd naar een gespecialiseerde afvalverwerker. In zogeheten draaitrommelovens wordt de gehele inhoud van de koolstoffilters op zeer hoge temperatuur verbrand, waardoor de PFAS-deeltje vernietigd worden.
Het water uit de nieuwe waterzuiveringsinstallatie is dusdanig gezuiverd, dat we momenteel onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid om het te kunnen hergebruiken in ons productieproces, uit oogpunt van circulariteit en besparing. Er is Chemours veel aan gelegen om een leidende rol te nemen én te behouden op het gebied van verantwoord produceren. Onze 500 medewerkers in Dordrecht werken hier iedere dag opnieuw aan.